Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

Pásztor Anna űrszabotázsa

...avagy az eddigi legmerészebb Start Trek mozi

2016. július 27. - fehersolyom

Természetesen nekem is feltűnt a Sofia Boutella által megformált Jaylah karaktere a Star Trek:Beyond trailerében, de igazából csak a filmet nézve esett le, hogy a készítők minden bizonnyal az Anna and the Barbies koncertjeit látogatva alkották meg a karakter outfitjét:

star-trek-beyond-sofia-boutella_m93a_1920.jpg

De a viccet félretéve: milyen ez a film?

"A zseniálisan sikerült 2009-es Star Trek remake után JJ Abrams azt nyilatkozta pár éve, hogy igazából nem is Star Trek rajongó, mert mindig a Star Warst szerette jobban..."

Ezt a mondatot az Ébredő Erőről írt kritikámban írtam le, és a harmadik "újkori" Űrszekerek film után kezd igazán értelmet nyerni ez a mondat.

A harmadik filmben ugyan Abrams "csak" a produceri teendőket látta el, de az látszik, hogy az első két filmben ráncfelvarrt, a korszellemhez igazított Star Trekkel egy jól követhető nyomvonalat tett le.

Bevallom őszintén, kicsit féltem, amikor Justin Lin, a Fast and Furious rendezője kapta meg a rendezői széket, de be kell látnom, hogy  a geekek atyjának és a popcorn akció nagymesterének vadházasságából nagyon jó dolog született: ez pedig nem más, mint az eddigi legmerészebb Star Trek mozi.

Jó egy hét telt el a premier óta, így merek kicsit SPOILEREZNI: álmomban nem gondoltam volna, hogy rögtön a film első 10 percében atomjaira hullik a film legfőbb helyszíne, ami nem más, mint maga az Enterprise csillaghajó.

A harmadik részre persze már megismertük a karaktereket, a motivációikat, személyiségüket, és az egymáshoz való viszonyukat. Erre a film nagyon jól épít is, a Bosszúállókat idéző "egymondatosokkal" és a korábbi részekre, illetve a nagy elődökre való kikacsintásokkal megteremtődik az otthonos hangulat. A Beastie Boys Sabotage című száma már feltűnt az ifjú James Tiberius Kirk kedvenceként (akkor is nagy poén volt), de ahogy a nótát újrahasznosították a Beyond egyik kulcsjelenetében, az zseniális volt (nem véletlenül lett a film fő zenei motívuma):

Ugyanakkor a hajó lezuhanásával, és a legénység új helyszínre (az ellenség bolygója) való ledobásával ezek az interakciók új szintre emelkednek azzal, hogy a komfortzónából kiszakad az egész cselekmény.

A látványvilág magától értetődően kiváló: ami viszont igazán süt ebben a moziban, az a fent említett szerethető karakterek életszerűsége és szerethetősége. 

A Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban és a többiek által megformált ST legényég lassan igazi űrbéli szappanopera családra hajaznak, és várni fogjuk, hogy néhány évente visszatérjenek a mozivászonra.

A Star Trek több évtizedes újrahasznosítható múltja, és az alkotók kreativitása, valamint a jegyeladási statisztikák miatt biztos vagyok benne, hogy lesz még olyan alkalom, amikor a Föderáció legtökösebb, legreménytelibb legénysége kénytelen lesz megmenteni az emberiséget valamilyen új, mélyűri veszélytől.

Hiszen, mint tudjuk az űr a legvégső határ...

Ebből a családból most már végleg a végtelen űrbe távozott a tavaly elhunyt ős-Spock, Leonard Nimoy, és a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin, vagyis Chekov. (a stáblista végén egy kedves gesztussal mindkettőjükről megemlékeztek az alkotók).

Ők nagyon fognak hiányozni,de az egy külön feladat a jövő Star Trek mozikészítőknek, hogy valahogy pótolják őket.

Egy olyan film, mint a Beyond, nem annyira reménytelen a helyzet, mint a legénységé. Ha ők tudtak bízni és hinni, tegyük mi is ugyanezt...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr348917116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása