Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

Jar-Jar Abrams és a geekek ébredése

The Force Awakens filmkritika (2015)

2015. december 21. - fehersolyom

Nem csak én, hanem a fél világ várta az új Star Wars bemutatóját.Ezt persze megelőzte egy NAGYON erős marketing, amivel nekem nincs bajom alapvetően, és a Disney üzletpolitikájával is tisztában vagyok, de amikor egy áruházlánc polcain megláttam az Ébredő Erő kenőmájast, akkor majdnem beledőltem a fénykardomba...de ezt is túléltem , és pár nap múlva bekövetkezett a galaxisrengető esemény, a PREMIER. Azt gondoltam, hogy egy spoilermentes, közhelypufogtató kritikával semmire sem megyek, majd a nagy roham elmúltával megosztom a gondolataimat a nagyérdeművel. Úgy tűnik, az újságíróknál a nyitó hétvége után azonban lejárt a türelmi idő, és özönleni kezdtek az online oldalakon a leleplező írások, így én is előrébb hoztam a publikációt.(már csak azért is, mert hazánk egyik legolvasottabb lapjában már olyan kritika jelent meg, amiből felsejlik, hogy sem a magyar átlag filmnéző, de még az átlag filmkritikus sincs annyira geek, mint JJ Abrams és én, emiatt sokaknak nem tiszta, hogy ki, miért és honnan keveredett bele ebbe a sztoriba, és mitől egyértelműen jó.

Pedig a régi brand új rendezője óriásit alkotott. Hogy miért?

Azt már évtizedek óta leírták a mozgókép szakma nagytiszteletű megmondóemberei, hogy George Lucas 1977-ben nem csak egy kis költségvetésű sci-fit, hanem egy modern kori mítoszt is megteremtett a Csillagok Háborújával. Ez pedig egy több évtizede működő merchandise -és filmgyárat eredményezett, amelynek popkulturális hatása, és részvényárfolyamai egyaránt megkérdőjelezhetetlen jelentőségűek.

És bár az 1983-as Jedi visszatér után egy jó 15 évvel később jött csak egy baljós folytatás, azért nem állt meg itt a történet: képregényekben, könyvekben (majd később rajzfilmek) formájában iszonyatos mennyiségű, hivatalos-és nem hivatalos folytatás, előzmény, és kiegészítő történet jelent meg (a Star Wars világban nem annyira jártas olvasóknak ennek a mennyiségéről és a mélységéről a legérzékletesebb példa: Kevin J. Anderson tollából megjelent egy novelláskötet, a Mos Eisley Mesék, amely a Csillagok Háborúja híres kantin jelenetében pár másodpercre feltűnő galaktikus söpredékének történetét meséli el. Egyenként.)

A Star Wars világán annyian próbáltak meggazdagodni, hogy az egységes űropera világa a '80as évekre majdnem széthullott. Lucas, megelőzve saját legendáriumának széthordását, sokkal szigorúbban kezdte el vizsgálni a hivatalosnak tekinthető kiadványokat, és egy Timothy Zahn nevű író könyvtrilógiájával adott egy hivatalos folytatást a történetnek. (ez volt a Thrawn-sorozat, jegyezzük meg, mert később visszatérünk még rá.)

thrawn-trilogy-cover.jpg

A zseniálisan sikerült 2009-es Star Trek remake után JJ Abrams azt nyilatkozta pár éve, hogy igazából nem is Star Trek rajongó, mert mindig a Star Warst szerette jobban: én akkor komolyan imádkoztam azért, hogy ha egyszer még lesz SW film, ezt a palit engedjék oda. Ha ezt csinálta a nem szeretett Űrszekerekkel, akkor mit hozhat ki gyermekkori kedvencéből?

A Jóisten és George Lucas meghallgatták imáimat, és odaadták az új kor reménységét megszemélyesítő filmrendezőjének a születendő legendát: a megtiszteltetés mellett ez persze óriási felelősséggel is járt, de amikor kijöttem a moziból, én megnyugodtam...

Abramsnak egyszerre kellett egy több évtizede létező nagyon erős brandnek, az összes eddigi ipari mennyiségű story elemnek, és az új kor piaci és rajongói elvárásainak megfelelni. És megcsinálta. Ehhez viszont tényleg kellett az alázata és a messzi-messzi galaxishoz kapcsolódó fanatizmusa (és ugyebár, ami ezzel együtt jár: a témához kapcsolódó lexikális tudása).

Az Ébredő Erő hangulatában, sőt gyakorlatilag a teljes forgatókönyvön keresztül követi az kultikus első mozi vonalát: emiatt lehet rebootnak nevezni, meg mondani, hogy nem eredeti, meg hogy, jaj, ezt láttuk már egyszer, de lássuk be: a készítők tuti eredményt akartak, a rajongók meg tuti élményt- egy jól bevált dologgal pedig nem lehet mellélőni. Az mondjuk már tényleg csak részletkérdés, hogy ha már sivatagos bolygó, akkor miért nem volt jó a Tatuin, vagy hogy miért nem Hoth-nak hívják a jeges felszínű bolygót?

Azért, mert kell a hely az új tagoknak, az új kalandoknak. Amikor 2014 januárjában felröppent a hír, hogy a világ első hivatalos Star Wars regényét tető alá hozó Timothy Zahn, és az új filmet jegyző JJ Abrams rendszeresen találkozgat, akkor az internet úgy robbant fel, mint egy félkész Halálcsillag...persze, az internetnek csak az a része, ahol az igazi geekek laknak...az univerzum többi része néma maradt. A rajongók nagy része azt hitte (pontosabban: hinni kezdett benne), hogy a '90es évek elején a nagy Star Wars éhség idején íródott official folytatás kerül majd megfilmesítésre. És bár a végeredményt látva kijelenthetjük, hogy nem ezt történt, de ugyanakkor az is látszik, hogy nagyon sok sztorielem, és karakter át lett emelve onnan.

A Zahn féle folytatásban (és az arra épülő képregényekben) például megjelenik egy fiú, aki Han és Leia házasságából született, Luke lett a mestere, és áttért a sötét oldalra...kezd összeállni a kép?

2553020-revanconfrontssithemperor.jpeg

Igen, elérkeztünk az Ébredő Erő központi karakteréhez, Kylo Renhez. Rövid pályafutása alatt kapott hideget, meleget, ő most a legmegosztóbb figura galaxis szerte. Az ő eredettörténete tehát egy korábbi regényből származik, külcsínben viszont egy az egyben a LucasArts legsikeresebb videó játékának a Knights of The Old Republicnak főhősére, Revan-ra hasonlít, aki padawanként a Sithek ösvényét kezdte járni, majd miután Nagyúr lett, hosszas erkölcsi-és fénykardcsatározások közepette visszatért a világos oldalra. (később Revan képregényben is megjelenik, és regény is íródott róla.) Ilyen háttérinformációk tükrében pedig talán nem túlzás kijelenteni, hogy monumentális szerepek, és változások várnak rá a jövőben, így érdemes lesz rá jobban odafigyelni. Biztos, hogy az elkövetkezendő SW filmek még inkább őt helyezik majd  a középpontba. És az sem túlzó feltételezés, hogy Abrams nem volt lusta és rest a több évtizedes hagyatékon átrágni magát, és a jó elemeket átmenteni a jövő nemzedékének készülő űreposzba.(Az olyan apróságokról nem is beszélve, mint az abszolút mellékvágányon megírt sztorielem, az elit X szárnyú pilótákból álló egység, a Rouge Squadron szerepeltetése, Poe-val az élen. Bár nevesítve még nincsenek, de az előrejelzések szerint ez változni fog.)

Hogy a készülő spin-offok és további folytatások honnan merítenek majd azt nem tudni, de engem mindenesetre megnyugtat ez a hozzáállás...a fanyalgó filmkritikákat megfogalmazók pedig igazán vehetnének a fáradságot ahhoz, hogy kicsit elmerüljenek abban a világban, amit fikáznak...

A fent említett okok miatt a  régi és új karakterek viszonya, és interakciói itt ezért nem csak egyszerűn forgatókönyvi, vagy dramaturgiai kérdések: az "öregek" a maguk módján biztosítják a történeti kontinuitást, és -SPOILERVESZÉLY!!!- szépen fokozatosan és  szimbolikusan átadják majd  a stafétabotot az új generációnak.Han Solo halála az első, de nem utolsó ilyen jellegű drámai pillanat volt az új szériában. A roszdás fénykardot   bökőt a nyakamra, hogy a későbbiekben Leia, Luke és a többiek is hasonlóképpen mennek majd el. Még R2D2 is szépen halad afelé, hogy véglegesen lecseréljék BB8-ra...Viszont mindkét oldalon van bőven utánótlás (például a trailerekből joggal hihette mindenki, hogy az ikonikus imidzsel rendelkező Phasma kapitány valami iszonyatos főgonosz lesz, de alig néhány pillanatra tűnt csak fel, és a legmegdöbbentőbb az volt vele kapcsolatban, hogy nő. Na, neki tuti nagy szerepe lesz még a jövőben...)

captain_phasma-720x340.jpg

Ezzel a történetmesélési módszerel igazából csak a néző nyer, hiszen lesz állandósága, az "otthon melege" érzése (Csubi, hazaértünk!) meg lesz szomorú pillanat, amikor buddhista beletörődéssel kell majd hagyni, hogy a szívünknek kedves szereplőket leöldöklik a drámaibb hatás kedvéért (mondjuk a Trónok Harcán nevelkedett generációnak már lehet ez nem lesz akkora gond...).

Egyszóval, a geekek koronázatlan királya, George Lucas hűséges padawanja,  JJ Abrams segítségül hívta a mindenhol jelen lévő Erőt, megcsinálta a lehetetlent és elkészítette a legjobb Star Wars filmet a Sithek bosszúja óta....hahaha...

 

 Várjuk a folytatást!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr458188548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seahawks 2015.12.22. 08:55:21

sajnos ez a film túlnyomórészben koppintásokkal operál az előző részekből. sorolhatnám mik, de úgyis tudjátok. szerintem elég gáz, hogy nem tudtak újítani, hanem csak a rajongók nosztalgiájával akarják eladni.

Zirowe 2015.12.22. 10:01:35

"A Jóisten és George Lucas meghallgatták imáimat"
Inkább úgy mondanám, hogy szerencsére Lucas kiesett a pixisből, mert a rendező választásban, meg úgy általában semmihez nem volt köze az új filmnél, a Disney mindenből kizárta.
Amekkora egója van, az újat is ő rendezte volna, ha rajta múlik.
Duzzog is rendesen azóta.

atisu · http://bigbox.blog.hu 2015.12.22. 11:41:40

"ez volt a Thrown-sorozat," -- Nem inkább Thrawn trilógia?

Mr. Neutron 2015.12.22. 13:06:04

Íme, Magyarország a tízmillió Star Wars szakértő országa lett.

Jegkoko 2015.12.22. 14:36:20

Iszonyatosan nagyot csalódtam, teljesen más történetre számítottam, mint az előzmény trilógiánál, de ez a rész semmi ujjat nem tudott felmutatni, csak lemásolta a 4. részt.De sajnos nagyobb volt a füstje mint a lángja, iszonyatosan jó filmnek harangozták be.Bár gyanítom ha az ábrahám már az elején bejelenti, hogy a történet egy az egyben a régi részekből lesz másolva sokkal kisebb lett volna rá az érdeklődés. A terminátornál legalább nem kamuzták be, hogy egy teljesen új sztorit fog hozni mint az elődök.

ridervagyok 2015.12.22. 14:52:21

egyetértek a szerzővel. ami miatt meg kifejezetten várom a folytatást az, hogy az a rian johnson rendezi, aki valaha volt legjobb sorozat (a.k.a. breaking bad) legeslegjobb epizódját (ozymandias) rendezte. bőven lesz is mit fejtegetni, mert nyitptt kérdés az van dögivel.

Jegkoko 2015.12.22. 15:03:19

@ridervagyok: Bízzunk benne hogy az ábrahámnál jobb rendező fogja csinálni a következő részeket.Mert sikerült egy izgalmasan induló sorozatot a végletekig elnyújtania és iszonyatosan gagyi befejező évadot csinálni neki.

steery 2015.12.22. 15:19:14

Az X-szárnyú alakulat Fekete század néven szerepel a filmben és több vadászrepülő század is részt vett a harcállomásbolygó elleni csatában.

Han Solo a karakteréhez méltatlan halált halt. Kapásból íme három alternatíva, hogy kéne végeznie egy ilyen fickónak az SWU-ban:
1. Csata közben lelövik, miközben a társait fedezi visszavonulás közben.
2. Hátramarad felrobbantani valamit, amihez valakinek ott kell lennie (megszokott hálivúdi klisé) és feláldozza magát.
3. Szétlövik a Falcont egy csatában és mikor lezuhan a hajó, szörnyet hal a pilótafülkében.
De az, hogy a hülyegyereke közvetlen közelről ledöfi, ő meg kretén vénemberként hagyja, az teljesen idegen egy ilyen csillagközi vagánytól és harcedzett, dörzsölt űrzsokétól. Pláne úgy, hogy még a drámai zenei aláfestést is lefelejtették a jelenetről.

A film talán legnagyobb hibája az, hogy túl sok mindenkinek akar megfelelni és elnyerni a tetszését. Mert ami mindenkinek jó, az senkinek sem jó. Világosan el kellett volna dönteni az elején, hogy pontosan kiknek is szóljon a történet, kiknek tetszen és milyen stílusú legyen. Mivel ez egy háborús dráma és mitikus eposz eredetileg, szerintem alap lett volna, hogy legalább 16, de inkább 18 karikás legyen a film, tehát szigorúan nem gyerekeknek való popcornzabálós mese habbal.

További hiba, hogy a zene ezúttal követni próbálja a jeleneteket, nem diktálja azokat. A korábbi filmekben szép zenék voltak és a jelenetek a zene ritmusához lettek igazítva a sebességükben, hosszukban. Ettől volt nagyszerű, epikus mű mindegyik. Most nem ezt látjuk. Pörgős akciófilmet csináltak belőle, tele kapkodással, látványorgiával. A zene végig fut az események után, emiatt disszonáns, pont mint a történet és a szereplők.
Messzire dobták ezt az almát a fájától. Igazán kár érte.

Afterburner 2015.12.22. 20:23:04

Óriási a film. A nagyságát igazán csak a 40 fölöttiek élhetik át igazán. Mi gyerekfejjel láttuk a fapados mozikban az Új Reményt, és aztán felnőttünk, és elmentünk a multiplexbe megnézni ezt a csodát. És mindenki megöregedett közben (na jó, Csubi nem), és 48 évesen azon kaptam magam, hogy folyik a könnyem, amikor Han aláhull, a hideg kiráz Leiától most is, aztán ahogy Mark Hamill közel 40 évvel öregebben megfordul, és jóformán bőgök amikor Csubi átadja a jobb egyet a lánynak a Falvonban. Nevezzetek nyugodtan szentimentálisnak, de ez van. Ez a rész nem a most 18-30 közötti népeknek készült elsősorban. Benneteket ez a nosztalgia majd a SW 11-12-nél kap el vmelyik hologrammoziban :)

Jegkoko 2015.12.22. 21:10:19

@Afterburner: Hát ez nem igaz, én 30 vagyok de engem se fogott el semmilyen nosztalgia, ez nem egy star wars film hanem valami ami csak annak akar látszani.A régi részeket meg az előzmény trilógiát bármennyiszer újra tudom nézni, de ezt max akkor nézem meg legközelebb ha megjelenik kék réyen.

Suszter András 2015.12.22. 22:12:15

51 éves fejjel és is nagy nosztalgiával és ébredő reménnyel mentem a moziba, hogy az év filmjét fogom látni, de nekem ez csak jól bevált régi film lemásolása. Látvány szép volt, az akció jelenetek jók, bár újat nem tudtak hozni. Nem mondanám rossz filmnek, de jónak sem, és a kritikusok ömlengését pedig egyáltalán nem értem. A legbosszantobb a Dart Vader utód Kylo Ren, mert annyira súlytalan és jellegtelen lett a karakter, hogy inkább bohózat jelleget ölt, és ezt tovább rontja a színész még ennél is gyengébb alakítása, meg az egész kinézete. Ez figura nem fő gonosz, hanem egy besértődött kamasz, aki jedinek álmodja magát, de érezhető, hogy egy sima szellő is lesöpörné. Hogy ebből a karakterből és a színészből mit tudnak kihozni a következő részekben arra kiváncsi leszek, de eddig roppant gyenge . Ha van olyan dolog, ami miatt nem nagyon akaródzik újra megnézni ezt a részt, akkor ez Kylo, szó szerint nevetséges jelenség. De lépjünk túl ezen az ártalmatlan és jellegtelen gonoszkán, a történetben nekem nem kevés logikai bukfenc van. egy lövéssel 30 mp alatt kivégezni a Köztársaságot...hát akkor most ki a francért fog küzdeni az ellenállás, önmagáért ? de más az is furcsa, hogy ezen a 30 másodpercen kívül nem is látunk semmit a Köztársaságból, tehát úgy pusztul ki, hogy előtte még szimpátiát sem tudott begyűjteni tőlünk. Aztán ott van Ray, aki maga sem tudja miért, de minden erőfeszítés és tanulás nélkül egyszer csak úgy bánik a fénykarddal, mintha 20 éve gyakorolta volna, gondol egy nagyot, és egyből irányítja az őr elméjét, miközben eddig láthatóan még a magáét sem igazán tudta. Mennyi ideig is tanul Luke Yodától és hány kudarcon ment át, mire egy értékelhető fogást talált a fénykardon ? Most meg itt van egy táplálék hiányos lány, akibe egyszerűen beköltözik az erő, ha akarja, ha nem, hát nekem ez nagyon logikátlan és bugyuta. DE ott van a térkép esete is, a birodalom nagy könyvtárában ott egy térkép, melynek egy kis szelete eltűnik, és akkor mi van, onnantól ki kerülik a lukat a birodalom hajói, nem tudják feltérképezni a hiányzó részt, a XXI században is van már olyan program, ami a hiányzó darabokat különböző számításokkal kiegészít, a szuper jövőben meg még ez is gond. Az rendben van, hogy nem tudják melyik bolygón van Luke, de hogy a világtérkép illetve űrtérkép egy darabját ne lehessen kiegészíteni, pótolni, hát ez is nagyon bugyuta. Régi Star Wars rajongóként csak remélni merem, hogy a következő részeknél mernek valami újat alkotni is, és nem csak biztonsági játékkel már sikeres előzményeket koppintani picit más ruhában. Azt is csak remélem, hogy létrehoznak új lényeket, új harci eszközöket, hát hol van egy birodalmi lépegető típusú ötlet ? és jó lenne már ezt a halál csillag imázst valami mással lecserélni, mert attól, hogy nagyobb lett még semmi nem változott. És most már azon is túlléphetnénk, hogy a halál csillagot alakzatban repülve szűk csatornákon a végén egy gombostűfejet kell eltalálni, mert attól a gigászi létesítmény kártyavárként összeroppan. Kicsit engedje már el a fantáziáját a forgatókönyv író, biztos lehet más típusú bázisa is a sötétségnek és más módon is ki lehet talán nyírni. Szép ez a lehetetlen küldetés stílus, csak már kissé megkopott, mondhatni unalmas. És még lehetne sorolni a logikai hibákat és bugyuta megvalósítást mert volt bőven. ha ez nem a Star Wars új része, hanem valami b kategóriás sci-fi, akkor azt mondhatnám egész jó lett, de Star Wars filmként még van hová fejlődnie, mert ennek a résznek nagyobb füstje, mint a lángja, és ezt a részt biztos nem fogom megnézni éveken át oly sokszor, mint az eredeti darabot, ami még 35 év után is mindig új élményt ad ezredik megnézésre is.

TamásD 2015.12.23. 00:06:15

Ami nekem furcsa volt a filmben:

Ez a Kylo Ren inkább egy Harry Potter filmbe illene, nem ide.

Egy nevenincs sivatagos bolygón hogy van annyi háborús relikvia? Legalább egy említést tehettek volna, hogy itt valamikor valami iszonyat galaktikus csata zajlott, mert azért nem hiszem, hogy egy lépegetőt meg egy csillagrombolót egy fémkereskedő vásárolt volna össze. Pedig a lezuhant csillagromboló film egyik leghangulatosabb része.

MInden ilyen jellegű filmnél feltűnik, hogy ha lázadók éppen most szereznek pontosabb információt a szuper halálcsillagról, akkor hogy tudnak egy perc múlva már komplett 3D grafikával, centire pontos tervet készíteni a soha nem látott "gyenge pontról". Ami persze olyan gyenge, hogy néhány lézerágyúlövéssel egy egész bolygónyi monstrum felrobban. A hülye birodalom meg mindenféle napágyúkkal szenved egy bolygó felrobbantásához...
süti beállítások módosítása