Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

SzuperhősGastro

...avagy a szuperhősök kedvenc kajái

2015. szeptember 22. - fehersolyom

"...mert mindig zabálunk. Magyar átok."

Ez a mondat a Tizedes és a többiek című szuperhősmoziban hangzott el 1965-ban. Valljuk be, van igazságtartalma. Épp ezért, magyar fejjel gondolkodva törvényszerű volt, hogy előbb utóbb eljutunk oda, hogy a szuperhősök étkezési szokásait, és kedvenc kajáit vesszük. Már csak azért is, mert hazánkban tuti címlap, ha valaki bármilyen kontextusban a kajáról ír...

cookbook01-1306208897.jpg

1. Popeye és a spenót

Az ovis/kisiskolás korosztály körében az egész világra kiterjedően lassan évszázadok óta terjed valamiféle urbánus legenda, miszerint a spenót az rossz. (de hogy kommunikálnak egymással?) Azt hiszem, ez a megmagyarázhatatlan jelenség a globalizáció első vívmánya. Ennek ellensúlyozásra került be az 1919-ben (!!!) életre keltett képregényfigura, Popeye személyiségrajzába a spenótevés. Popeye kedvenc étele a paraj, miután azt elfogyasztja, sorra győzi le ellenfeleit.Ami Pókembernek a rádióaktív pókcsípés, vagy Amerika Kapitánynak a szuperkatonaszérum, Popeye-nek az a folsavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag spenót. És bár a spenót messze van a rántott hús-babgulyás-pörkölt magyar szentháromságtól, azért mi mégis elismeréssel gondolunk az egészséges reformtáplálkozás elkötelezett hívére, Popeyere.

1007265-popeye.jpg

2. Tini Nindzsa Teknőcök és a Pizza

A legutóbbi posztunkban a szuperhősök zsebében turkáltunk, vagyis a pénzügyeiket firtattuk. Már akkor is gyanús volt, hogy a munkával nem rendelkező tini nindzsáknak honnan van pénzük pizzát rendelni. A másik probléma, hogy a pizza, bár nagyon finom, és változatosan elkészíthető kaja, azért mégsem a legegészségesebb dolog. Csak pizzán élni pedig kifejezetten egyoldalú.Így a TNT csapatának táplálkozási szokásait nem tartjuk követendő példának. Ha azonban egy nagy pizzaforgalmazó cég sok pénzért bannereket aka kihelyezni a blogunkra, akkor a fenti mondatot hajlandóak vagyunk átfogalmazni.

 tmnt-pizza-640x360.jpg

3. Aquaman: haleledel vagy veganizmus?

Hogy a víz alatti világ szuperhőse pontosan mit is eszik, arról nincsenek pontos információk. Egyes feltételezések szerint egyértelmű, hogy a tenger gyümölcseivel táplálkozik (omega3 amnósav-Fish! zenekar 1:0), mások szerint viszont Aquaman biztos, hogy nem eheti meg a halakat, hiszen ők a barátai, segítői. Ezen értelmezés jegyében Aquaman, vegán, vagyis csak növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, és törekszik a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni maga után. Ez nagyon respect! ÉS amúgy is, hogy nézne ki, ha Fish&Chips formájában bezabálná a haverjait.

4. Robotzsaru és a bébiétel

Alex J. Murphy, vagyis ami maradt belőle és az emésztőrendszeréből...nos, az nem sok. Kevéske emberi részének táplálására legmegfelelőbb a könnyen emészthető és tápláló: bébiétel...ez már régen is vicces volt picit, és számomra még most is az. De kétségtelen, hogy a kőkemény igazságosztó robot ettől a momentumtól kissé emberibb lett...

robo-baby-food.jpg

5. Dr. Strange és a "weird food" : az angol kifejezést nehéz lefordítani, talán a legmegfelelőbb kifejezés a "ijesztő street food". Néhány példa: majomagy, tücsökkeksz, teknősleves, vagy a baby wice vine (vagyis bébiegerek holttestéből készült bor)...elég volt?  Nos, a Marvel nagy varázslója, Dr. Strange nem csak a mágikus képességei miatt különleges, hanem a gusztus tekintetében is. Kedvence a chinese food, de attól tartok ő nem elégedne meg egy magyar átlagpolgár által megszokott 690 forintos kínai menüvel...Az pedig egy külön érdekes kérdés, hogy a figura ezen tulajdonsága menyire lesz kihangsúlyozva  ajövő évben érkező filmadaptációban?

doctor_strange_logo.jpg

 

6. A szellemzsaruk és az indiai kaja: A Peter M. Lenkov nevéhez fűződő R.I.P.D képregényből készült 2013-as filmadaptációban az élőhalott rendőrök indiai kaját tolnak. De nem azért, mert ez a kedvencük, hanem azért, mert a curry szagát nem bírják az álcázott zombik...ez a rövid jelenet mindennél többet mondd el a jelenségről:

 

A chilis, currys ízű indiai ételek Magyarországon nem annyira elterjedtek még, de mi mindeképp szorgalmazzuk ennek az állapotnak a változtatását. 

7. Magyar Szuperhősök és Hagyma-Szalonna kombo

A magyar szuperhősökről írt cikkükben sok mindent érintettünk, de a táplálkozási szokásokat nem. Ebben a képregénysorozatban szerepel Toldi Miklós figurája, aki gyakorlatilag teljes egészében megegyezik az Arany János műveiben megismert már-már természetfeletti erővel bíró fiatalemberrel. Az ő kedvenc tápláléka minden bizonnyal a hagyma és a szalonna lehet, de erős a gyanúnk, hogy a Sárréti Chilifarm csípősparikáira is igényt tartana, hiszen egy erős magyar legény nem csak a földeken hanem az asztal mellett is erős. A hagyma szalonna kombináció egyébiránt tök egészséges, ha nem kenyérrel fogyasztjuk (de úgy meg minek?).

8. A Bosszúállók és a gyros

A gyros görög nemzeti kajából lett egy nemzetközi szinten kedvelt street food. Ha leszámítjuk azt a kis finomított szénhidrátot, amit a pita tartalmaz, akkor egy kiváló teljes értékű kaját kapunk, hús, zöldség és igyenc szószok vegyítésével. Nem vetette fel Tony Start a kimerítő new yorki csata után, hogy a csapat burkoljon gyrost. És a film egyik legnagyobb poénja volt, hogy ez meg is történt az after creditsben...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr567808056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása