Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

V, és a többi depresszív szuperhős

2015. november 05. - fehersolyom

Igen, igen, közhelyesek leszünk, és írunk egy cikket V-ről, így november 5.-én.

De hogy mégse legyen ez annyira szokványos, így a fekete köpenyes rendszerkritikus V mellett felelevenítünk még néhány, hozzá hasonlóan sötét és depresszív hatású szuperhőst.

1. A Holló

Az 1994-as filmadaptációt nyilván sokan ismerik. Már csak azért is ,mert ez a baljós hangulatú film Bruce Lee fiának, Brandonnak az életébe került. ( a forgatás alatt "véletlenül" lelőtték egy pisztollyal, amibe éles lőszert tett valaki vaktöltény helyett. A sztori ismeretében különösen hátborzongató az eset: egy halott rocksztár lekét a holló visszahozza a sírból, hogy megbosszulja  a maga és a barátnője erőszakos halálát.

Azonban még érdekesebb a filmadaptáció alapjául szolgáló képregény: az 1989-ben született, komor hangulatú sztorit az élet inspirálta: James O'Barr, a Caliber Comisc nevű kis cég képregényrajzolója egyfajta önterápiaként kezdte el írni a sztorit, mert nem tudta feldolgozni barátnője halált, amit egy ittas sofőr okozott...

 

2. Batman

Hát, igen, be kell látnunk, napjaink egyik legnépszerűbb szuperhőse meglehetősen komor hangulatot képvisel. Pszichológiai szempontból Batman egy feldolgozatlan gyermekkori trauma miatt depressziós, agressziókezelési problémái vannak, enyhe borderline szindróma is feltételezhető nála, és...és hát szuperhős. A lelkiállapotának valószínűleg nem tesz jót, hogy egy ködös, esős és szociális problémákkal telített városban, Gotham Cityben lakik. Az ellenfelei pedig még hozzá képest is totál dilik: Kétarc, Bane, és a legőrültebb bohóc, Joker.

3. Spawn

Ha már a bolond bohócoknál tartunk: a Spawn (és a belőle készült filmadaptáció) egyik gonosz karaktere egy meglehetősen amorf és aberrált figura, aki a Bohóc névre hallgat. De maga  főhős sem százas, sőt az egész alkotás tocsog a depresszióban és a vérben. 

4. Jonah Hexx

A DC Comics egyik kevésbé ismert anti hőse a polgárháborúban elesett, majd feltámadt katona. A nem túl jól sikerült 2010-es filmadaptáció nem segített azon sokat, hogy a karakter ismertebb legyen. Ennek ellenére kénytelenek vagyunk elismerni, hogy a kemény vadnyugati környezetbe helyezett élőhalott igazságosztó figurája meglehetősen félelmetes és depresszív, így csak erős idegzetűeknek ajánlott a vele való megismerkedés.

3570474-9007871792-33783.jpg

5. V, mint Vendetta

És a végén következzen november 5. hőse. Az 1980-as évek végén megjelent fekete-fehér képregényt 2006-ban vitték filmvászonra a Watscowky testvérek, amely azóta kultfilmmé vált, főleg a rendszerkritikus gondolkodók és csoportok körében. V meglehetősen fura figura: a rendszer hozta őt létre, amely ellen küzd, Csajkovszkijt hallgat, és a besúgók agyonverése közben Machbetet szaval. Az eszméiért hősi halált vállaló depresszív szuperhős komoly inspirációt jelent a való világ tüntetőinek a mai napig.

v-pour-vendetta_11435_4ea5dba32c058837cb000d0b_1320300860.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr358052758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anatole, a porondmester · https://www.facebook.com/anatolemondja 2015.11.05. 16:46:06

A Holló, Spawn és V nagy kedvenc. A másodikból a mesék is nagyon adták.
süti beállítások módosítása