Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

Szuperhősök és a pénzügyi tudatosság

2015. szeptember 18. - fehersolyom

Az feltűnt mindenkinek, hogy a szuperhősök közt van a világ legtöbb milliárdosa? És a másik végleten gondolkodtatok már? Mi igen, erről szól a mai összeállításunk.

A pénz ugyebár olyan dolog, ami a ma emberének nagyon fontos dolog. Akinek van, azért, akinek meg nincs, azért. A pénzhez való viszony, a pénzkezelés, az alapvető pénzügyi ismeretek viszont nem tartoznak a magyar társadalom erősségei közé (európai viszonylatban kifejezetten hátul kullogunk ebben a dologban). 

Ez a poszt így nem csak egy érdekességeket tömörítő cucc lesz, hanem edukációs tartalommal is bír: tanuljunk pozitív (vagy okuljunk a negatívakból) példákat a szuperhősöktől, nem csak erkölcsi, testedzési, világmegmentési, hanem pénzügyi szempontból is.

1. Ironman/Tony Stark

A Stark család pénzügyi helyzete extenzív, mióta Howard Stark kifejlesztette az első mittudoménmien szuperkütyüt. Könnyű lenne legyinteni, és azt mondani, hogy Tony csak beleszületett a gazdagságba. Ő azonban az istenadta tehetségét és a bőséges örökséget arra használta, hogy saját jogán is ismert feltaláló, és egyik találmánya révén szuperhős legyen. (bár rossz nyelvek szerint jó lenne ha nm csinálna semmit, hiszen Vasember 1, 2 és a Bosszuállók 2 cselekménye során is Tony fejlesztéseiből lett mindig a baj, amitől meg kellett menteni a világot.). Mind  aképregényekben, mind a filmekben voltak arra utalások, hogy a zseni, milliárdos és playboy jótékony akciókra is szívesen áldoz, ami kétségtelenül pozitív irányba billenti jellemrajzát. A legszebb történet azonban ebben az volt, amikor a Marvel filmekből anyagilag szépen prosperáló stúdiók egy bionikus vasember kezet finanszíroztak meg egy félkezű kisfiúnak, és az ajándékot a Stark szerepével már összenőtt Robert Downey Jr. vitte el... 

 

2. Batman/Bruve Wayne

A Marvel nagy konkurense, a DC Comics is kitermelte a maga milliárdos playboy figuráját, aki nem más, mint Batman. A szüleit rablógyilkosságban elveszítő Bruce Wayne az árvaság élménye mellé milliárdokat is kapott. Ettől persze nem lett boldogabb (mert ugye, a pénz nem boldogít), de felnőtt korában volt mihez nyúlnia amikor szuper küyükkel felszerelkezve harcba indult a bűnözők ellen. A képregények világában egyébként a milliárdos háttér inkább csak egy kényelmes magyarázat arra, hogy hogyan lett Batman Batman, de az ezzel járó egyéb velejárók nincsenek annyira kiemelve.

Tim Burton Batman filmjeiben viszont már kidomborodott az, hogy az éjjel fekete ruhába öltözött komor szuperhős egyébként egy nagy dumás playboy, és nem veti me a csinos hölgyek társaságát.

A Batman/Bruce Wayne figurának azonban Christian Bale adott igazi mélységet a Nolan -féle filmtrilógiában, amelyben emberünk egyszerre szupehős, nőcsábász, és a pénzügyeit profin intéző üzletember egyszerre.

És természetszerűen az ő portfóliójából sem hiányozhat a jótékonykodás...

A Wayne Vállalat szövevényes céghálójában nem véletlenül van ott a Wayne Alapítvány, amely tehetséges fiataloknak segít.

tumblr_meiba70wam1rs1geso1_500.png

3. Green Arrow/Oliver Queen

Az Igazság Ligájának másik milliárdos tagja Oliver Queen, vagyis a Zöld Íjász. Az ő eredettörténete már már sablonosnak tűnik (gazdag szülők, baleset, öröklés). Az viszont érdekes a figura vonatkozásában, hogy gazdag ember létére épp a tehetős réteget veszi célba, és modern kori Robin Hoodként küzd ellenük. Persze azért az újabb és újabb szuperíjak és páncélok kifejlesztéshez nem árt egy kis pénzmag, amit apuci hagyott ránk. Pénzügyi tudatosság szempontjából ő a legkevésbé követendő példa: bár lehetőségei szinte végtelenek, egyáltalán nem törődik az üzlettel, egyszerűen csak használja azt, ami van. Például edzőtermet alakít ki apja rég nem használt raktáringatlanjában...

charlie-hunnam-makes-a-predictably-awesome-green-arrow-417159.jpg

4. X-Professzor

A X.Man csapat megálmodója és vezetője vagyonát tudományos munkájával alapozta meg, és ezt pedig a mutáns gyerekeket felkaroló iskola alaptására és működtetésére használta fel. Ez pedig példaértékű. Pont.

x-men-days-of-future-past-official-trailer-2-01.jpg

És néhány ellenpélda:

1. Tini Nindzsa Teknőcök: gondolkodtatok már azon, hogy a teknőcök miből rendelnek pizzát? Én már rengetegszer agyaltam ezen, de nem tudtam rájönni. Szerintem ha a piizafutár kiérkezik hozzájuk, akkor vagy ők vagy Szecska mester kimegy az ajtóba, a pizza ottmarad, a futár pedig hanyat-homlok menekül. A teknőcök semmilyen jövedelemszerző tevékenységet nem végeznek, csatornában laknak és a felszerelésüket sem fejlesztik milliókból. 

 

2. Superman/Clark Kent: A világ első szuperhőse civilben tisztes polgári foglalkozást űz. Újságíróként persze nem kereshet többet évi 41.000 dollárnál, ez pedig épp csak egy átlagos amerikai életszínvonalhoz elég. (könnyítő tényező, hogy nem kell biztosításra költenie).Persze neki nem is kell több, meg nyilván baj is lehetne belőle, ha még milliárdosként is felhívná magára a figyelmet. 

3b621205764fcb28af4dc6bf3e22c1a9.jpg

3.Spiderman/Peter Parker: a Pókember figurája azért lett sikeres már az induláskor, mert a "szomszéd srác" imidzsével mindenki tudott azonosulni. Pete Parker egy tisztes munkáscsalád gyermeke, nincsenek milliói, és ezért a szuperhősködés mellett muszáj dolgoznia. Hol fotóriporter, hol pizzafutár, de mindig van munkája. Ettől persze fáradt, de mindig igyekszik egyenes úton járni, és ez roppantul becsülendő.

spiderman2-9.jpg

4. Amerika Kapitány

 Pénzügyi tudatosság szempontjából a jó öreg Steve Rogers a legreménytelenebb eset. Van is egy jelenet Az Amerika Kapitány 2-ben, mikor azon filozofál, hogy ha abbahagyná a szuperhősködést, mihez kezdene. És tényleg mihez? A Kapitány gyakorlatilag a hadsereg tualjdona. A lakását, a rezsijét, a kajáját, a felszerelését az amerikai adófizetők dobják össze, ezért lett ő cserébe Nick Fury takaítófiúja... ez kétségtelenül szép, de azért lehetne egy kicsit több önállósága  a figurának. 

bdxcnyec.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr897794512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása