Ahol a hősök gyűlnek...

Peter Kovary & The Royal Rebels - ’Run For Cover’ klippremier

2017. április 12. - fehersolyom

Február közepén jelent meg ’Halfway Till Morning’ címmmel, a klasszikus rockban utazó Peter Kovary & The Royal Rebels első nagylemeze, melyről a zenkar már előzetesen bemutatta az ’It’s a Riot’ c. dal videóját. Utóbbi nóta, A DAL elnevezésű eurovíziós válógató legjobb 30 felvétele közé is bekerült. A srácok még mindig két lábbal taposnak a gázpedálon, a nemrégiben tértek haza a lemezbemutatót követő Közép-Európai turnéjukról, most pedig új klipjüket mutatják be a nagyközönségnek.

A ’Run For Cover’ egy igazi velős, energikus, zúzós dal, a Black Sabbath, a Deep Purple és a Led Zeppelin hatásai fedezhetőek fel benne. A hozzá készült klipet Jimy J. Hollywood rendezte, helyszíne: egy elhagyatott gyár, főszereplője pedig egy fiatal lány, aki céltalan, züllött életet él, nem találja a helyét a világban. A dalszöveg arra figyelmeztet, hogy idejében fel kel ismernünk, ha az életünk vakvágányra futott, és saját magunknak kell rendbehozni az elrontott életünket, amíg nem késő. A ’Run For Cover’ a ’Halfway Till Morning’ album egyik legerőteljesebb darabja.

A lemez remek kritikákat kapott kül- és belföldön egyaránt. Az album magában hordoz egy bipoláris jelleget, alapját a 60-as 70-es évek klasszikus rock zenéje adja, ehhez társul egyfajta 21. századi modern hangzásvilág, egy frissítő erő, ami megmutatja, hogy 2017-ben vagyunk, és manapság is virágzik a vintage/retro rock vonal.

A csapat a Kuplungban mutatta be a lemezt február végén. A koncertet egy Közép-európai turné követte, Ausztriában, Olaszországban, és Csehországban is színpadra léptek Kőváryék a számos hazai koncert mellett.

Tekintsétek meg a Peter Kovary & The Royal Rebels új klipjét

----------------------------------------------------------------------

korábbi klippek:

It’s A Riot:

https://youtu.be/KBRZ27dSfgQ

Forever And A Day:

https://youtu.be/CjSsCOYIgjo

További infó:

https://www.facebook.com/PeterKovaryTheRoyalRebels/

http://www.peterkovary.com/

https://twitter.com/PeterKovary

https://www.youtube.com/channel/UCZJWs2evjOI4zHctPc9bQfA

https://www.instagram.com/peterkovaryroyalrebels/

 

 

Harry Potter LSD tripje a Marvel Univerzumban

Dr. Strange filmkritika

A 2008-as a Vasember óta a Marvel egyre tudatosabban építi a maga kis világát. A lassan már szappanoperába illő folytatásokban a 'Cap és IronMan vezette folyamatosan bővülő csapata küzdött a rendszeresen felbukkanó gonoszokkal, sőt  és az utóbbi időben már egymás ellen is

A folyamatos szereplő-és univerzumbővülés közben becsúszott ugyan néhány "genesis" film - lásd például Hangya, vagy a Galaxis Örzői - de ezek is mind szorosan besimultak a korábbi történetfolyamba. 

A most debütáló 14. Marvel mozi, a Mr. Dr. Who Strange azonban hosszú ideje az első olyan szuperhős eredetfilm, amely nagyon eltávolodik az eddigi sztorielemektől. Persze azért itt is vannak utalások a korábbi történetszálakra, de korántsem annyi, mint az eddigi mozikban.(A Bosszúállók komplett létezése és portfóliója le lett tudva egyetlen félmondattal, meg persze egy  "ráutaló"  stáblista utáni jelenettel).

14947736_665376710289402_6224709387827360045_n.jpg

A film hangulatában azonban teljesen más.

Bár Dr. Strange a Marvel képregények világában egy meglehetősen erős és központi figura (egy időben például ő volt Tony Stark helyett a Bosszúállók vezetője), ennek ellenére a hazai nézők számára szinte ismeretlen a figura.

Ez egyértelműen köszönhető annak, hogy az egyszeri magyar mozilátogatóknak akiknek fogalmuk sincs a képregények világáról, csak ráharapnak az épp aktuális marketing csalira és megveszik a mozijegyüket. 

De még nekik is élvezhető ez a film, ha kitágítják kicsit a tudatukat, mint a főhős.

Steve Rogers  Strange teljesen új "ízvilágot" hozott a Marvel gasztronómiába: eredetileg a '60-as években megjelent hős az akkori keleti misztikum felé forduló fiatalok igényeit hivatott kiszolgálni.

Az agilis sebészorvosból lett varázsló története sok újdonságot nem tartalmaz: egy nagyra nőtt Harry Potter és egy Jedi mesterhez hasonló rébuszokban beszélő mester találkozása nyomán egy új szuperhős születik, és persze végső próbatételként  jön majd egy Sith gonosz tanítvány is, aki világvégét akar csinálni. 

A Dr Strange nem a történetében (de még csak nem is a humorában), hanem másban mutat újat: egyrészt az egész eddigi hangulat , és az ezt alátámasztó látványvilág az, ami unikálissá teszi az eddigi MCU filmekhez képest.

Másodsorban pedig ez a film jóval túlmutat önmagán: az Első Fázis filmjeiben- Thort kivéve- nagyjából a Föld volt a játszótér. A Phase 2-ben már kinyílt a világűr kapuja is. Strange pedig nem csak a harmadik fázist, hanem a dimenziókapukat is megnyitotta-nem csak magának, hanem leendő csapattársainak is. 

Elég mozgalmas Marvel idénynek nézünk elébe, az már biztos...az átlag magyar mozinézőből lett újságírókat pedig arra kérném, hgy ne égessék nyilvánosan magukat azzal, hogy "fingomnincsmiezdeszar" típusú kritikákat írnak. Ez egy képregény adaptáció. Egy sorozat része. Önállóan is kiváló, de abba belehelyezve pedig monumentális. IDŐ kell hozzá....

 

 

 

 

 

 

A vágóasztalon véreztek el az anti-Bosszúállók

Öngyilkos Osztag kritika

A DC Comics anti-Bosszúállók filmjét, vagyis a Suicide Squadot nem kis várakozás előzte meg. Ehhez sokat hozzátettek az ütős trailerek, és maga a tény, hogy végre az igazi rosszfiúké (és egy rosszlányé) lesz a főszerep, az idealisztikus szuperhősök helyett. (Mintha csak DeadPoolt sokszorosítanánk.)  És azt se felejtsük el, hogy a Batman VS Superman nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Warner az Öngyilkos Osztaggal egy nagyon jó alapanyagot kapott ahhoz, hogy a csorbát kiküszöbölje, és a saját filmuniverzumának egy óriási löketet adjon.

ss.jpg

Nos, sajnos ez nem sikerült.

De azért nem annyira rossz ez a film, mint amennyire a kritikusok lehúzták. Az index filmblogjai, a 444, és az origo -tehát  a hazai sajtóképviselők és a blogger közösség- egyaránt iszonyatosan lehúzta a filmet. 

Ennyire viszont nem rossz a helyzet.

De lássuk pro-és kontra, mi a jó és rossz oldala a Suicide Squadnak:

Pro:

Zene: A nagyszabású blockbusterek vagy ikonikus, saját filmzenékkel erősítenek rá a képi hatására, vagy klasszikus pop-rock dalokat válogatnak "alájuk". A Guardians of the Galaxy bizonyította, hogy a '60as -'70es évek érzelemdús slágerei nagyon jól tudnak működni a képregényadaptációk könnyed akcióiban. Ez a soundtrack nem volt mellényúlás, a The Rolling Stones, a Queen és Norman Greenbaum sehol nem lehet öngyilkos húzás, nem beszélve  a zenetörténelem legzseniálisabb Nirvana feldolgozásáról:   

 2. Látvány: a filmnek sokan felrótták hogy túl csicsás volt a látvány. Nos, az a helyzet, hogy pont ez a kislibazöld és hupirózsaszín, aranyban csillogó, direkt gail színvilág az, ami legjobban illik ehhez a dologhoz. 

3. Margot Robbie feneke: olvastam olyan filmkritikát, amely azt kifogásolta, hogy Harley Quinn csak kacéran asszisztált, a tesztoszteronszagú akciójelenetekben. Nos ez egyrészt nem igaz, másrészt nem akarok hímsoviniszta kijelentéseket tenni senkinek a nemi identitására, de Margot Robbie fenekén -meg az egész nőn-azért van mit nézni. Harley Quinn meglehetősen szexista karakter, Robbie kisasszonynak pedig minden adottsága megvan hozzá, hogy kidomborítsa ezt az oldalt.

analyzing-what-we-know-about-suicide-squad-harley-quinn-margot-robbie-png-188762.jpg

4. Jared Leto/Joker: a film előmarketingjéhez nagyon sokat hozzátett az a mozzanat, amikor kiszivárogtak az első Jared Leto által megformált Joker képei. Sokan elégedetlenségüket fejezték ki a tetovált bohóc miatt, de az igazi geekek hamar lehűtötték a kedélyeket azzal, hogy felvilágosítottak mindenkit: megjelenésében eddig ez az egyik leginkább képregényhű outfit...

joker-killing-joke-jared-leto-133328.jpg

 Jared Leto jól hozta az őrült gengszter szerepét, félelmetes volt, abberrált, és hősszerelmes. Ugyanakkor a trailer fele róla szólt, ezzel szemben a filmben alig 5 perce volt. És ez az a pont, amivel eljutunk a 

Kontra

oldalra. Ugyanis ebben a filmben két nagy fault volt, és ebből az egyik a túlvágás. Nagyon sok helyen érződik, hogy leforgatott, releváns jelenetek erőszakosan megcsonkításra kerültek, vagy egyszerűen kimaradtak. Ez sokszor a dialógusoknak, a karakterek mélységének, és úgy egészében a sztorinak tettek rosszat. A napokban jelent meg az  a hír (pletyka?), hogy a Warnernek nem tetszett a sokadik vágott verzió sem, ezért a végső verzió elkészítését egy videoklipekre szakosodott cégre bízták. Távol álljon tőlem, hogy az egyik nagy múltú hoollywoodi stúdiónak tanácsokat adjak egy kis magyar blog szerzőjeként, de azért engedtessék meg megjegyezni a nyilvánvaló tényt: a videoklip az nagyon nem olyan, mint a film. A filmben élő, egymással szociális életet élő, kommunikáló karakterek, illetve koherens sztorielemek. Sajnos jó pár helyen az az érzése az embernek, hogy pont ezek lettek megnyirbálva, hol jobban, hol kevésbé. És egyébként az akciójelenetek vágása sem teljesen oké, bár a mellett el lehetett volna menni, ha a film egy egységes egésszé állna össze. De nem állt, és ez volt a legnagyobb baja, itt vérzett el gyakorlatilag az egész. 

Ezzel szorosan összefüggött, hogy a film rendezője/producere, vagy maga a stúdió nem tudta eldönteni, hogy pontosan mit is akar ezzel a filmmel: ordítva röhögős DeadPool kópiát, Nolan féle sötét hangulatot, látványos akciót? Persze, a Bosszúállók óta tudjuk, hogy lehet ezt a hármat egyszerre is csinálni, és bár ez a film lehetett volna a DC Comics kultikus anti-Bosszúállók mozija-de sajnos nem lett az. DeadShot (alias Will Smit) és Joker már kivesézett őrült csaja elviszik a hátukon a dialógusokat, és így az egész filmet, de a többiek elől el is szívják a levegőt. Ekkora csapatnál pedig nem ártott volna jobban fajsúlyozni...

(Én nagyon várom a DVD-s rendezői változatot, komolyan, hátha ott enyhül majd ez a hiányérzet...)

 

 

 

Pásztor Anna űrszabotázsa

...avagy az eddigi legmerészebb Start Trek mozi

Természetesen nekem is feltűnt a Sofia Boutella által megformált Jaylah karaktere a Star Trek:Beyond trailerében, de igazából csak a filmet nézve esett le, hogy a készítők minden bizonnyal az Anna and the Barbies koncertjeit látogatva alkották meg a karakter outfitjét:

star-trek-beyond-sofia-boutella_m93a_1920.jpg

De a viccet félretéve: milyen ez a film?

"A zseniálisan sikerült 2009-es Star Trek remake után JJ Abrams azt nyilatkozta pár éve, hogy igazából nem is Star Trek rajongó, mert mindig a Star Warst szerette jobban..."

Ezt a mondatot az Ébredő Erőről írt kritikámban írtam le, és a harmadik "újkori" Űrszekerek film után kezd igazán értelmet nyerni ez a mondat.

A harmadik filmben ugyan Abrams "csak" a produceri teendőket látta el, de az látszik, hogy az első két filmben ráncfelvarrt, a korszellemhez igazított Star Trekkel egy jól követhető nyomvonalat tett le.

Bevallom őszintén, kicsit féltem, amikor Justin Lin, a Fast and Furious rendezője kapta meg a rendezői széket, de be kell látnom, hogy  a geekek atyjának és a popcorn akció nagymesterének vadházasságából nagyon jó dolog született: ez pedig nem más, mint az eddigi legmerészebb Star Trek mozi.

Jó egy hét telt el a premier óta, így merek kicsit SPOILEREZNI: álmomban nem gondoltam volna, hogy rögtön a film első 10 percében atomjaira hullik a film legfőbb helyszíne, ami nem más, mint maga az Enterprise csillaghajó.

A harmadik részre persze már megismertük a karaktereket, a motivációikat, személyiségüket, és az egymáshoz való viszonyukat. Erre a film nagyon jól épít is, a Bosszúállókat idéző "egymondatosokkal" és a korábbi részekre, illetve a nagy elődökre való kikacsintásokkal megteremtődik az otthonos hangulat. A Beastie Boys Sabotage című száma már feltűnt az ifjú James Tiberius Kirk kedvenceként (akkor is nagy poén volt), de ahogy a nótát újrahasznosították a Beyond egyik kulcsjelenetében, az zseniális volt (nem véletlenül lett a film fő zenei motívuma):

Ugyanakkor a hajó lezuhanásával, és a legénység új helyszínre (az ellenség bolygója) való ledobásával ezek az interakciók új szintre emelkednek azzal, hogy a komfortzónából kiszakad az egész cselekmény.

A látványvilág magától értetődően kiváló: ami viszont igazán süt ebben a moziban, az a fent említett szerethető karakterek életszerűsége és szerethetősége. 

A Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban és a többiek által megformált ST legényég lassan igazi űrbéli szappanopera családra hajaznak, és várni fogjuk, hogy néhány évente visszatérjenek a mozivászonra.

A Star Trek több évtizedes újrahasznosítható múltja, és az alkotók kreativitása, valamint a jegyeladási statisztikák miatt biztos vagyok benne, hogy lesz még olyan alkalom, amikor a Föderáció legtökösebb, legreménytelibb legénysége kénytelen lesz megmenteni az emberiséget valamilyen új, mélyűri veszélytől.

Hiszen, mint tudjuk az űr a legvégső határ...

Ebből a családból most már végleg a végtelen űrbe távozott a tavaly elhunyt ős-Spock, Leonard Nimoy, és a nemrég tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin, vagyis Chekov. (a stáblista végén egy kedves gesztussal mindkettőjükről megemlékeztek az alkotók).

Ők nagyon fognak hiányozni,de az egy külön feladat a jövő Star Trek mozikészítőknek, hogy valahogy pótolják őket.

Egy olyan film, mint a Beyond, nem annyira reménytelen a helyzet, mint a legénységé. Ha ők tudtak bízni és hinni, tegyük mi is ugyanezt...

 

 

 

A Campus kiemelt fellépői

Az idei Campus Fesztivál igen bőkezűen bánik a külföldi sztárfellépőkkel:

Három produkció is érkezik a brexiten túli Egyesült Királyságból:

A tavaly új lemezzel jelentkező őspunk Therapy?:

A dögös vörös Jess Glynn:

És végül, de nem utolsó sorban a Clean Bandit:

 Ezen felül jön még a belga Netsky, a holland Kensington, Camo & Krooked, és persze  a hazai nagyok, például a Tankcsapda és a Quimby.

 

Miért nem jó az Amerika Kapitány 3: Polgárháború?

Megérkezett a mozikba az idei év első nagy Marvel durranása, az Amerika Kapitány 3: Polgárháború, amit egyes portálokon-teljes joggal- Bosszúállók 2.5-nek is tituláltak sokan.

new-captain-america-civil-war-promo-art-shows-better-look-costumes-691115.jpg

A képregényfilmek új generációja indult el 8 éve a Vasember első részével, ahol az egymást követő mozik sztoriszálai összekapcsolódnak, és már egy jó ideje körvonalazódni látszik egy homogén, monumentális Marvel Filmes Univerzum.

Ebben a sorban már egy tucat alkotás készült az elmúlt szűk évtizedben, és bár a Marvel nagyon figyelt arra, hogy ebbe a folytatásos "szuperhős-szappanoperába" bárki bármikor bekapcsolódhasson, azt sejteni lehetett, már jó néhány filmmel ezelőtt (nagyjából a Phase 2, vagyis Második Fázis kezdetekor) hogy ezt a kedves gesztust nem lehet a végtelenségig húzni az egyszeri mozilátogatók kedvéért, akiknek fogalmuk sincs a képregények világáról, csak ráharapnak az épp aktuális marketing csalira és megveszik a mozijegyüket. 

Bizony-bizony, az Amerika Kapitány 3: Polgárháború történéseihez ismerni kell minimum Steve Rogers első két kalandját, és a Bosszúállók eddig megjelent két epizódjának történéseit, de szívem szerint még a legcsaládbarátabb szuperhős, a Hangya önálló filmjét is beletenném ebbe a sorba. 

Sajnos ki kell mondanunk: ahhoz, hogy az AmCap 3 élvezhető legyen, minimum 4-5 előzményfilmet meg kell nézni, ez pedig egy látványos, fordulatos blockbustereket kedvelő ember számára szörnyű élmény lehet.

És ez még csak az első probléma, nézzük a többit, tételesen:

Marketing: a Marvel flmek hatására azok az emberek is a szuperhősök rajongói lettek, akik alapjáraton nem voltak azok. Ennek egyenesági következménye, hogy igény mutatkozik arra, hogy háttérinformációkat szerezzenek, esetleg spoilereket kapjanak még a film előtt. Az újságírók pedig szívesen elégítik ki ezt az igényt. Az Amerika Kapitány 3: Polgárháború marketingje is zseniálisan lett felépítve, és az ember abban az illúzióban élt, hogy már minden alapinformációt tud a filmről: ki lesz kivel, melyik karakternek mik a motivációi, és hogy mi lesz a végkimenet. De a kora Marvel filmek után (amelyek gyakorlatilag az egyes karakterek eredettörténetei voltak) elkezdtek a történések bedurvulni, a sztoriszálak csavarosabbá válni. Itt s ez történt: nagyon nem az történik végül, amit  a trailerek és a kisizivárogtatott részinformációk tükrében az ember gondolt. És ha meglepődsz egy filmen, az sosem jó...(ezzel a bekezdéssel pedig nem csak a PR, hanem a sztori részt is kipipálhatjuk)

Látvány: azt hiszem, hogy talán a Bosszúállók első részénél (2012) érkezett el az a pont, amikor a legszkeptikusabb kritikusok is szájtátva nézték végig a filmet. Mert bizony lássuk be: egy olyan hoollywoodi végterméknél, ahol a gyártási költség vetekszik egy feltörekvő afrikai ország éves GDP-jével, nem nagyon lehet mellényúlni...és ez a tétel most is megcáfolhatatlanul igaz. Itt a látvánnyal nagy problémák vannak: egyes jeleneteknél az ember például nem kap levegőt az ámulattól. Vonatkozik ez a környezetre, a jelmezekre, de a koreográfiára egyaránt. Mert nyilván gyönyörű látvány egy sugárhajtással röpködő Vasember, vagy egy homlokából energianyalábokat lövő Vízió, de azért egy real-timeban brazil-jiu-jitsu bemutatót prezentáló Scarlett Johansson már mégiscsak túlzás...

Humor: a Marvel sokszor megkapja azt a kritikát, hogy túlságosan gyerekes, könnyed hangvételű (szemben például a sokkal komorabb hangulattal operáló, konkurens DC Comics világával). Megint csak a Bosszúállók első részét tudom felhozni viszonyítási pontnak (hiába, akárhogy is nézzük, az a film egy mozitörténeti mérföldkő). Ott teremtődött meg az szuperhősök egymás közt dialógusaiban az egysoros, nagyon ülős poénok hagyománya, amely azóta Marvel védjeggyé vált. Az Amerika kapitány 3: Polgárháborúban ez annyira tökélyre lett fejlesztve, hogy amikor elhangzik egy poén, és felnevetnek a filmszínházban az emberek, akkor a reakciópoént még nem s hallja az ember, mert még el sem halt a zaj. E miatt biztos, hogy a Polgárháborút minimum kétszer (háromszor? négyszer???) meg kell néznie az embernek. Ez pedig szörnyű, anyagi csőd, lehúzás. Fuck Marvel, nem vagy pénztárca kímélő üzemmódban! 

Ezernyi más problémát fel lehetne sorolni még a filmmel kapcsolatban: a karakterek folyamatosan bővülő számát, amelyekben már elvész az ember, és sokszor azt sem tudjuk, hogy ki honnan jön? Hát hogy lehet az, hogy egyszer csak jön a Fekete Párduc, aki eddig sehol sem volt, és mégis totál királyul belesimul a sztoriba? Ez nem igazság!

Pókemberről, és a XXI. századi, az eddig megismert May néniről nem s beszélve...hát hogy lehet egy nagynéni ennyire szexi???Ez egyszerűen nem jó.

marisa-tomei-may-neni-pokember-770x470.jpeg

Nem is sorolom tovább: Steve Rogers harmadik (utolsó?) kalandja egy túlbonyolított szuperhősfilm, csavaros sztorival, sok önállóan élő, lélegző szereplővel (nem lett volna elég pár statiszta, akit csak le kell gyakni?Na ugye...), rengetek komplexen felépített előzménnyel, és lélegzetelállító látvánnyal.

Ha meg akarod nézni, hogy hogy lehet ennyire rossz egy film, menj el a moziba, ne sajnáld a jegy árát! Több is veszett Mohácsnál Sokoviában!

 

Deadpool Kapitány!!!

Megjött az év legelső szuperhősfilmje, amely ki is forgatta magából a műfajt egyszer s mindenkorra.

Persze azoknak, akik vágják Deadpool Kapitány...ööö...legyen inkább csak simán Deadpool-figuráját, azoknak nem az volt a kérdés, hogy a skizofrén bérgyilkos olyan e, amilyen, hanem az, hogy a filmadaptáció mennyire fogja tudni ezt átadni.

Nos, a helyzet az, hogy maximálisan ulrakirálydurván. Már a főcímnél kiderül, hogy ez a film egyrészt nagyon vicces, másrészt minden szabályt felrúg (minden műfajban).

Akciónak túl vicces (annyira, hogy a minden második mondat egy poén, de mivel a közönség röhögése tart, ezért első nézésre sok poénról lemarad az ember...emiatt is többször nézős a film), vígjátéknak túl véres, képregény adaptációnak meg király, de azért kíváncsi lennék, hogy mit szólt az apuka, aki a kb 6 éves kislányával vett jegyet tegnap előttem....nem véletlen a 16-os karika a film előtt. Jó persze tudom, DeadPool nem annyira ismert itthon, de akkor is, figyeljünk az intő jelekre, gyermekünk lelki egészségének megőrzése érdekében...Béke, Pacsi...

deadpool-image.jpg

És tényleg mit írjak még erről, SPOILERMENTESEN? Miközben az ember azon agyal a film közben, hogy ez mennyire humoros, vagy mennyire paraszt, a pofázó pirospizsamás antihőstől mindenki megkapja a magáét egy fél mondat erejéig. A politikai korrektség árnyéka sem vetül rá a DeadPololra: beszól az ellenlábas Disney szuperhőscsapatának, a Bosszúállóknak, beszól a saját istállójába tartozó X Men csapatnak, beszól a feministáknak, Liam Neesonnak, a testi fogyatékosoknak,...szóval minden egyes geekeket gyönyörködtető kiszólás egy egy szarkasztikus beszólás a világra. 

Mindeközben pedig patakokban folyik a vér, iszonyat sok a  szex és a szexista utalás, és ... a többit nézzétek meg a moziban....

 

 

Szuperhős egyház?

...avagy egy alternatíva azoknak, akik elvesztették a hitüket

Ugye mindenki ismeri azt a viccet, hogy:

Amerika Kapitány találkozott két istennel, de még mindig katolikus

Vasember találkozott két istennel, de még mindig ateista

Hulk találkozott két istennel, és mindkettőt sz...rá verte....

shrel.jpg

Miután mindenki kikacagta magát a világtörténelem első és egyetlen klerikális szuperhősviccén, nézzük meg, hogy mennyire van realitása annak, hogy valaki a képregényhősökben hisz.

Ha már Elvis Presley-nek vagy Zámbó Jimmynek is van bejegyzett egyháza, akkor miért ne lehetne a szuperhősöknek  is egy?

Valószínűleg hasonlóan gondolkodhatott az oregoni Lincoln City lakója, Corby Brandes is, aki megalapította a világ első szuperhős egyházát, amely nemes egyszerűséggel "Church of Superhero" néven került bejegyzésre 2014-ben.

1412287858-0.jpg

Annak ellenére, hogy egy viszonylag új kezdeményezésről van szó, amelynek kevesebb lájkja van, mint nekünk, mégis felfigyelt rá a média. Egy los angelesi rádióban adott interjúban az alapító elmondta a miértet:

Brandes saját bevallása szerint elvesztette hitét, hosszas spirituális útkeresése során egyik ismert vallásban sem találta meg azt, amit igazán keresett, de mivel gyermekkora óta rajongott a szuperhősökért, ezért úgy érezte, ez megér egy egyházalapítást.

Persze lehetett volna ez egy technokrata egyház, akik Tony Stark emlékének áldoznak, vagy esetleg egy mexikói kajarajongó közösség Deadpool rajongóknak. E helyett azonban Brandes azt gondolta, minden  rajongót megszólít, ezért nemes egyszerűséggel egységes (vagy ha úgy tetszik, ökumenikus) szuperhősegyházat hozott létre, amelyben mindenki megtalálhatja a számítását.

Mint fanatikus szuperhősrajongók, sok szerencsét kívánunk neki ehhez a kezdeményezéshez, ugyanakkor erősen elgondolkodtunk a HeroHub blog HeroHub egyházzá való átalakításán...szerintetek, lenne rá igény?

.

 

 

 

Ada Cosplay interjú

Villáminterjúra invitáltuk az ország legmenőbb és legszexisebb coslayer leányzóját, Adát: íme a végeredmény:

Hogyan kerültél kapcsolatba a cosplay kultúrával?

Sziasztok! A cosplayel közvetlen kapcsolatba 2011 végén kerültem, amikor először hívtak el a barátaim egy PlayIT rendezvényre. Előtte az interneten láttam képeket, amiken a rajongók beöltöztek egy kedvelt karakterük ruháiba, akkor nem tudtam, hogy cosplay fogalommal létezik ez a hobbi/hivatás. Velem úgy volt, hogy mindig szerettem beöltözni, rajongója voltam már korábban is filmeknek, videojátékoknak, képregényeknek így könnyen és örömmel kezdtem a kedvenceimhez hasonló ruhát (vagy csak stílust) felvenni néhány otthon készült kép erejéig, 2012-ben meg már tényleg cosplaybe kezdtem. :)

ada1.jpg

Hogyan látod a hazai cosplay helyzetet?

Úgy látom, egyre nagyobb teret kap a cosplay nálunk. Már nem csak az érdeklődők ismerik, hanem már nagyobb rétegekben is megtalálni olyanokat, akik tudják mi ez, vagy hallottak róla. Büszkék lehetünk a hazai cosplayerekre, szerintem kiemelkedő alkotások vannak nálunk nemzetközi szinten is. Minél több éves tapasztalat lesz a cosplayerek mögött, annál jobban teljesítenek ez meg is látszik.

Hogyan viszonyulsz a képregényhez?

Szeretem a képregényeket, a legjobb karakterek mind innen valók és a történetek is vezető erejűek.

Melyik a kedvenc szuperhős filmed?

Nem tudnék csak egyet mondani. :) Ez nagyon kicsi koromban volt így legutóbb, akkor biztos csak Superman volt nálam a nyerő! Most már sokkal több kedvencem van főleg X-Men, Captain America, The Avengers filmeket emelném ki, de a legtöbb Marvel filmet mind szeretem.

ada2.jpg

Ki a kedvenc szuperhősöd?

Captain America.

Miért ő?

A filmekből ismertem meg őt. Azért a kedvencem, mert egyszerű emberként is óriási értéke a szíve és a lelkiismerete, ezt sose felejti el, mindenét átjárja a jósága. Igyekszik a legjobb megoldást megtalálni mindenkinek, még ha a saját rovására is megy, nem fél meglépni a nehéz döntéseket, képes meggondoltan cselekedni, felelősséget vállal a tetteiért. Sok becsülendő emberi tulajdonsága van, igazi példakép típus.

Sok jelmezed van, de klasszikus szuperhősös nincs. Gondolkodsz e ilyesmiben?

Persze, tervben vannak a klasszikusok, de nem tudom előre ígérni mikor és kit. :)

Mikor, hol találkozhat veled a közönség?

Egyelőre még nem tudom, melyik rendezvényre fogok menni legközelebb, a facebook oldalamon viszont mindig kiírom az új infókat ezzel kapcsolatban is.