Ahol a hősök gyűlnek...

HeroHUB

A vágóasztalon véreztek el az anti-Bosszúállók

Öngyilkos Osztag kritika

2016. augusztus 06. - fehersolyom

A DC Comics anti-Bosszúállók filmjét, vagyis a Suicide Squadot nem kis várakozás előzte meg. Ehhez sokat hozzátettek az ütős trailerek, és maga a tény, hogy végre az igazi rosszfiúké (és egy rosszlányé) lesz a főszerep, az idealisztikus szuperhősök helyett. (Mintha csak DeadPoolt sokszorosítanánk.)  És azt se felejtsük el, hogy a Batman VS Superman nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Warner az Öngyilkos Osztaggal egy nagyon jó alapanyagot kapott ahhoz, hogy a csorbát kiküszöbölje, és a saját filmuniverzumának egy óriási löketet adjon.

ss.jpg

Nos, sajnos ez nem sikerült.

De azért nem annyira rossz ez a film, mint amennyire a kritikusok lehúzták. Az index filmblogjai, a 444, és az origo -tehát  a hazai sajtóképviselők és a blogger közösség- egyaránt iszonyatosan lehúzta a filmet. 

Ennyire viszont nem rossz a helyzet.

De lássuk pro-és kontra, mi a jó és rossz oldala a Suicide Squadnak:

Pro:

Zene: A nagyszabású blockbusterek vagy ikonikus, saját filmzenékkel erősítenek rá a képi hatására, vagy klasszikus pop-rock dalokat válogatnak "alájuk". A Guardians of the Galaxy bizonyította, hogy a '60as -'70es évek érzelemdús slágerei nagyon jól tudnak működni a képregényadaptációk könnyed akcióiban. Ez a soundtrack nem volt mellényúlás, a The Rolling Stones, a Queen és Norman Greenbaum sehol nem lehet öngyilkos húzás, nem beszélve  a zenetörténelem legzseniálisabb Nirvana feldolgozásáról:   

 2. Látvány: a filmnek sokan felrótták hogy túl csicsás volt a látvány. Nos, az a helyzet, hogy pont ez a kislibazöld és hupirózsaszín, aranyban csillogó, direkt gail színvilág az, ami legjobban illik ehhez a dologhoz. 

3. Margot Robbie feneke: olvastam olyan filmkritikát, amely azt kifogásolta, hogy Harley Quinn csak kacéran asszisztált, a tesztoszteronszagú akciójelenetekben. Nos ez egyrészt nem igaz, másrészt nem akarok hímsoviniszta kijelentéseket tenni senkinek a nemi identitására, de Margot Robbie fenekén -meg az egész nőn-azért van mit nézni. Harley Quinn meglehetősen szexista karakter, Robbie kisasszonynak pedig minden adottsága megvan hozzá, hogy kidomborítsa ezt az oldalt.

analyzing-what-we-know-about-suicide-squad-harley-quinn-margot-robbie-png-188762.jpg

4. Jared Leto/Joker: a film előmarketingjéhez nagyon sokat hozzátett az a mozzanat, amikor kiszivárogtak az első Jared Leto által megformált Joker képei. Sokan elégedetlenségüket fejezték ki a tetovált bohóc miatt, de az igazi geekek hamar lehűtötték a kedélyeket azzal, hogy felvilágosítottak mindenkit: megjelenésében eddig ez az egyik leginkább képregényhű outfit...

joker-killing-joke-jared-leto-133328.jpg

 Jared Leto jól hozta az őrült gengszter szerepét, félelmetes volt, abberrált, és hősszerelmes. Ugyanakkor a trailer fele róla szólt, ezzel szemben a filmben alig 5 perce volt. És ez az a pont, amivel eljutunk a 

Kontra

oldalra. Ugyanis ebben a filmben két nagy fault volt, és ebből az egyik a túlvágás. Nagyon sok helyen érződik, hogy leforgatott, releváns jelenetek erőszakosan megcsonkításra kerültek, vagy egyszerűen kimaradtak. Ez sokszor a dialógusoknak, a karakterek mélységének, és úgy egészében a sztorinak tettek rosszat. A napokban jelent meg az  a hír (pletyka?), hogy a Warnernek nem tetszett a sokadik vágott verzió sem, ezért a végső verzió elkészítését egy videoklipekre szakosodott cégre bízták. Távol álljon tőlem, hogy az egyik nagy múltú hoollywoodi stúdiónak tanácsokat adjak egy kis magyar blog szerzőjeként, de azért engedtessék meg megjegyezni a nyilvánvaló tényt: a videoklip az nagyon nem olyan, mint a film. A filmben élő, egymással szociális életet élő, kommunikáló karakterek, illetve koherens sztorielemek. Sajnos jó pár helyen az az érzése az embernek, hogy pont ezek lettek megnyirbálva, hol jobban, hol kevésbé. És egyébként az akciójelenetek vágása sem teljesen oké, bár a mellett el lehetett volna menni, ha a film egy egységes egésszé állna össze. De nem állt, és ez volt a legnagyobb baja, itt vérzett el gyakorlatilag az egész. 

Ezzel szorosan összefüggött, hogy a film rendezője/producere, vagy maga a stúdió nem tudta eldönteni, hogy pontosan mit is akar ezzel a filmmel: ordítva röhögős DeadPool kópiát, Nolan féle sötét hangulatot, látványos akciót? Persze, a Bosszúállók óta tudjuk, hogy lehet ezt a hármat egyszerre is csinálni, és bár ez a film lehetett volna a DC Comics kultikus anti-Bosszúállók mozija-de sajnos nem lett az. DeadShot (alias Will Smit) és Joker már kivesézett őrült csaja elviszik a hátukon a dialógusokat, és így az egész filmet, de a többiek elől el is szívják a levegőt. Ekkora csapatnál pedig nem ártott volna jobban fajsúlyozni...

(Én nagyon várom a DVD-s rendezői változatot, komolyan, hátha ott enyhül majd ez a hiányérzet...)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://herohub.blog.hu/api/trackback/id/tr429167976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása